Keď my nie, tak ani oni?

17.12.2007 Celý región

Nemecký koncern (menovaný na inom mieste) už nie je trpezlivý a zastavil všetky svoje investičné aktivity v priemyselnom parku Prešov - Záborské.
Aby tomu dal pikantnejšiu príchuť, možno nechtiac, oznámil nemilú zvesť práve na Mikuláša. V zdôvodnení spomína, že na svoju žiadosť o vládnu podporu nedostal žiadnu odpoveď od jej podania v druhej polovici roku 2006 (! ) a klincom do rakvy jeho investičného zámeru v priemyselnom parku sa stali ťahanice okolo infraštruktúry k výrobnému závodu. Ako nepriameho pôvodcu uvádza v náznaku súčasné vedenie mesta.
Kto len trochu sleduje vývoj okolo zriadenia a rozbehu priemyselného parku v Prešove, musí byť z toho len a len nešťastný. Najprv sa roky vliekli hádky o tom, kde by vôbec mal byť, potom naťahovačky, kto by ho mal zriadiť, vybudovať, zabezpečiť a napokon jeho umiestnenie, vlastne tesne za hranicu katastra Prešova, tiež nebolo najšťastnejšie. Park však vznikol. Stihol sa uchádzať o štátne dotácie na vybudovanie infraštruktúry. Čo však čert nechcel, ťahanice neprestali.
Nové vedenie mesta sa vrhlo do náručia iného - amerického - investora (radšej ho nemenujme), niektorí z úradu sa správajú bezmála ako jeho díleri. Vládni mestskí poslanci odsúhlasili veľké peniaze na výstavbu cesty do závodu pre investora, ale ten nie a nie aby začal, ešte aj v decembri stále len inzeroval nábor ľudí do práce.
Nové vedenie mesta Prešov nedostalo teda najkrajší darček k prvému výročiu svojho vládnutia na radnici. Nech už sú príčiny odchodu nemeckého investora akékoľvek, ich priamy dôsledok nie je v ničom dobrý. Reči o tom, koľko tu raz investorov bude v konfrontácii s tým, že jeden reálny tu bol a odišiel sú len pripomienkou starého známeho - lepší vrabec v hrsti ako na streche. Isteže, nejde o prvé investorské \"good bye\" Prešovu, pred asi ôsmimi rokmi tak k nám nedorazila automobilka, lenže keď dvaja robia to isté, nie je to isté.
Žiaľ, stále sa naši radní najradšej hrajú na vlastnom piesočku, vedú žabo-myšie vojny o to, že nie tí pred nami, ale len my zachránime Prešov. Lenže história mesta sa nezačala písať v noci na 3. decembra 2006 po tom, čo boli jasné výsledky komunálnych volieb. Pripomína to staré komunistické - Kto nie je s nami, je proti nám. Múdrejší však vedia, že je lepší iný postoj - Kto nie je s nami, ešte nemusí byť proti nám. Patria múdrosti len do kníh, a nie aj do reálneho života?

(jj)
 

Vyberte región